Teraryum yapımında gerekli olan malzemeler sırası ile; dekoratif görünümlü cam fanus, küçük çakıl taşları, aktif kömür, steril edilmiş özellikte bitki toprağı(torf), bakım ihtiyacı fazla olmayan, yavaş büyüyen sukkulent ya da kaktüs türü bitkiler, sisleme şeklinde su püskürten sulama aparatı, istenilen konsepte uygun objeler(oyuncak ve biblolar), renkli ya da doğal taşlar ve yosunlardır.

Teraryum tasarlarken cam fanusun tabanına öncelikle çakıl taşları yerleştirilir. Bu taşlar sayesinde topraktaki fazla suyun süzülmesi ve toprağın nemli kalması sağlanmaktadır. Çakıl taşlarının üzeri aktif kömür ile kaplanmalıdır. Aktif kömür toprakta bakteri oluşumunu engellemekte, dolayısıyla da bitkileri toprak kaynaklı hastalıklardan korunmuş olacaktır. Aktif kömür üzerine steril bitki toprağı(torf) eklenmelidir. Eklenecek miktar minimum teraryum içerisinde kullanacağımız bitkilerin kökleri açıkta kalmayacak ölçüde olmalıdır. Kullanacağımız özel bitki toprağın içeriği bitki besin maddelerince zengin değil ise bitki besleme maddeleri(gübreler) eklenmesi ilerideki zamanlarda bitkilerin gelişimi için önemlidir. Teraryumlar için özel olarak belirlenmiş bitkilerin dikim aralıkları ve miktarları, tasarlayacağımız konseptin yerleşimine göre yapılmalıdır. Dikim esnasında bitki kökleri dağıtılmamalı ve kökleri dışarıda kalmamalı, derin dikimden de kaçınılmalıdır. Bitki köklerinin dışarıda kalması nem kaybına ve bitkinin stres yaşamasına neden olmakta, derin dikim yapılması ise bitkinin toprak nemine maruz kalacağından dolayı çürümesine, her iki durumda da ölümüne neden olabilmektedir. Bitki dikiminin ardından kökleri suyu alacak biçimde fısfısla sulanmalıdır. İlk sulama daha sonra yapılacak sulamalara göre biraz daha fazla olmalıdır. Buna can suyu da diyebiliriz. Son olarak yapılacak uygulama ise, süsleme için bitkilerin arasında kullanacağımız taşlar, yosunlar ve oyuncakların istenilen şekilde yerleştirilmesidir.

Bundan sonra yapılacak tek şey teraryumunuzun ihtiyaç durumuna göre sulamasını ve budamasını yapıp, keyfini yaşamak olacaktır.

Leave a Comment